Tällä sivulla on tietoa ja tehtäviä henkisyyteen, hengellisyyteen ja uskonnollisuuteen liittyen.
Sisältö
- Henkisyys, hengellisyys ja uskonnollisuus
- Omahoitosivun käyttäminen
- Vinkkejä muilta omahoitosivuilta
- Henkisyyden, hengellisyyden ja uskonnollisuuden monimuotoisuus
- Satuttava henkisyys, hengellisyys tai uskonnollisuus
- Irrottautuminen tai etäisyyden ottaminen uskonnollisuudesta, hengellisyydestä, henkisyydestä tai niihin liittyvistä yhteisöistä
- Henkisyys, hengellisyys ja uskonnollisuus voimavarana
- Näkyvänä sateenkaarevissa piireissä
- Henkisyys, hengellisyys, uskonnollisuus ja detransitio
- Et ole yksin
- Tukea pohdintoihin
- Uskonnollisuus, hengellisyys ja henkisyys läheisillä
1. Henkisyys, hengellisyys ja uskonnollisuus
Ihminen voi kuulua sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön ja olla silti uskonnollinen, henkinen tai hengellinen. Nämä eivät ole, eikä niiden tarvitse olla ristiriidassa keskenään. On valtava määrä ihmisiä, joille ne ovat tärkeitä osia omaa elämää tai identiteettiä. Henkisyyden, hengellisyyden ja uskonnollisuuden merkitys voi myös elää ja muuttua elämän varrella.
Muut ihmiset voivat nähdä ristiriitaa sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuulumisen sekä henkisyyden, hengellisyyden ja uskonnollisuuden välillä, vaikkei ihminen itse sellaista kokisi. Toisinaan niiden yhteensovittaminen voi tuntua myös ihmiselle itselleen vaikealta. Vaikeuden taustalla saattaa olla ulkopuolelta tai omasta yhteisöstä – henkisyyteen liittyvästä, hengellisestä, uskonnollisesta tai sateenkarevasta – tuleva paine, tiedon puute tai jokin muu asia. Joskus omassa yhteisössä pysyminen voi myös osoittautua mahdottomaksi, hetkellisesti tai pysyvästi. Se ei kuitenkaan aina tarkoita oman vakaumuksen tai aatteen muuttumista.
Olisi tärkeää, että jokaisella olisi halutessaan tilaa ja mahdollisuus etsiä omaa mahdollista henkisyyttään, hengellisyyttään tai uskonnollista vakaumustaan, sekä elää sitä todeksi omasta sukupuolesta, sen ilmaisusta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
2. Omahoitosivun käyttäminen
Tämän omahoitosivun tarkoitus on antaa näkökulmia ja työkaluja henkisyyden, hengellisyyden sekä uskonnollisuuden käsittelemiseen suhteessa sukupuoleesi tai sen ilmaisuun.
Sivulta löydät erilaisia tulokulmia teemaan. Voit valita niistä itsellesi sopivimmat. Alkupuolella on oman henkisyyden, hengellisyyden ja uskonnollisuuden käsittelemistä yleisemmällä tasolla. Sen jälkeen löydät näkökulmia ja harjoitteita työstää omaa suhdetta mahdolliseen henkisyyttä, hengellisyyttä tai uskonnollisuutta käsittelevään yhteisöön. Loppupuolella on työkaluja etsiä sensitiivisempää tulokulmaa omaan henkisyyteen, hengellisyyteen ja uskonnollisuuteen. Aivan lopusta löydät vielä yksityiskohtaisempia näkökulmia teemasta.
Materiaali on pyritty tuottamaan mahdollisimman sensitiivisesti sekä laajasti erilaiset perinteet ja tilanteet huomioon ottaen. Henkisyyden, hengellisyyden ja uskonnollisuuden kenttä on kuitenkin valtavan laaja. On varmasti useita näkökulmia, identiteettejä, tilanteita ja tarpeita, joita materiaalissa ei ole osattu vielä ottaa huomioon. Kaikki osiot tai harjoitteet eivät sovi kaikille. Voit myös rohkeasti soveltaa harjoitteita sinulle sopivaksi. Otamme lisäksi mielellämme vastaan palautetta ja toiveita materiaaliin liittyen.
Voit hyödyntää omahoitosivua myös yhdessä terapeuttisi tai esimerkiksi henkisen, hengellisen tai uskonnollisen ohjaajasi kanssa.
Itsestä huolehtiminen
Omahoito-materiaalin teemat ovat isoja ja voivat tuntua paikoin raskailta. Ota rohkeasti aikaa asian käsittelyyn ja pidä tarvittaessa taukoja. Voi olla hyödyllistä tehdä ensimmäiseksi Sukupuolidysforian omahoito –materiaalista löytyvä Itsehoitoharjoitus, jos et ole sitä vielä aikaisemmin tehnyt.
Voit myös hyödyntää erilaisia maadoitus- ja rentoutumisharjoitteita, tai meditaatiota ja rukousta. Voit tehdä sellaisen myös itse. Oman harjoitteen, meditaation, rukouksen tai rituaalin teossa voit hyödyntää oman henkisyytesi, hengellisyytesi tai uskonnollisuutesi perinteitä. Alla on myös valmiina joitain esimerkkejä, joita voit hyödyntää.
Luottamuksen meditaatio tai rukous
Hiljenny meditaatioon tai rukoukseen. Päätä laskeutua jumalan, kohtalon, elämän, maailmankaikkeuden, tai jonkin muun kuljetettavaksi. Päätä tehdä se ennen kaikkea siitä näkökulmasta, että olet ja saat olla oma itsesi, riippumatta siitä mitä mahdollinen yhteisösi asiasta ajattelee.
Voit olla halutessasi vain hiljaa ja muistuttaa tästä itseäsi. Voit myös miettiä jonkin lauseen, jota voit toistaa, tai tehdä valmiin rukouksen. Esimerkiksi “Olen kuka olen. Tulen olemaan se, joka olen.”, “Voin luottaa maailmankaikkeuteen”, “En tunne tulevaisuuttani, mutta luotan siihen, joka sen tietää”.
Rituaali, meditaatio tai rukous ennen harjoitteiden työstämistä
Voi olla hyödyllistä miettiä jokin rituaali, meditaatio tai rukous, jonka teet aina ennen näiden harjoitteiden työstämistä. Sen tarkoituksena olisi suunnata ajatuksesi edessä olevaan teemaan sekä ennen kaikkea irrottautua sopivissa määrin muun maailman asioista. Muistuttaa, että omat ajatuksesi sekä mahdollisen suuremman voiman tai jumalhahmon ajatukset ovat eri tavoin erillisiä muiden ihmisten ajatuksista.
Voit esimerkiksi aina sytyttää tietyn kynttilän, vaihtaa mukavat vaatteet, hiljentyä vain kuuntelemaan, rukoilla johdatusta tai jättää tulevan työskentelyn suuremman voiman käsiin.
Ankkurointiharjoitus
Ankkurointiharjoituksessa on hiukan myös hengityksen havainnointia. Jos se ei sovi sinulle, voit kokeilla, toimisiko harjoitus sinulle niin, että ohitat ohjeen hengityksen havainnoimiseen.
Ankkurointiharjoitus kirjallisena
Ankkurointiharjoitus äänitteenä
Maadoittumisharjoitus
Maadoittumisharjoituksessa on hiukan myös hengityksen havainnointia. Jos se ei sovi sinulle, voit kokeilla, toimisiko harjoitus sinulle niin, että ohitat ohjeen hengityksen havainnoimiseen.
Maadoittumisharjoitus seisten kirjallisena
Maadoittumisharjoitus seisten äänitteenä
Lisää rentoutumisharjoituksia löydät täältä
3. Vinkkejä muilta omahoitosivuilta
Kannattaa tutustua myös muihin omahoito -materiaaleihin. Esimerkiksi vähemmistöstressiä ja transerityistä häpeää -käsittelevät sivut voivat osoittautua hyödylliseksi myös näiden teemojen näkökulmasta.
Sinulla on valta
Vähemmistöstressin omahoitomateriaalin sivulta löytyvä Pisteytä turvalliset tilat –harjoitus. Voit tehdä sen, mutta hengellisyyteen, uskonnollisuuteen tai henkisyyteen liittyviä yhteisöjä ajatellen. Voit käydä tutustumassa tilaisuuksiin ja yhteisöihin sekä antaa niille pisteitä. Voit miettiä erilaisia kategorioita ja ehtoja. Kaikki ei myöskään välttämättä selviä heti, vaan voi olla, että jostain yhteisöstä selviää miinuspisteet vasta myöhemmin. Toivottavasti pisteiden laskeminen voisi kuitenkin auttaa sinua muistamaan, ettei kyse ole siitä kenelle sinä kelpaat vaan siitä kuka sinut saa osaksi yhteisöään ja toimintaansa. Sinulla on valta ja oikeus määritellä ja päättää.
Aarrekartta
Voit tehdä Vähemmistöstressin omahoitomateriaalin sivulta löytyvän Aarrekartta -harjoituksen hengellisyyden, uskonnollisuuden tai henkisyyden näkökulmasta. Miltä elämäsi näyttäisi vuoden kuluttua? Millainen olisi suhteesi hengellisyyteen, uskonnollisuuteen tai henkisyyteen? Olisitko osa jotain yhteisöä? Millainen se olisi?
Inspiraatiota
Voit löytää tukea tai inspiraatiota muun muassa näistä muista omahoitomateriaaleista löytyvistä harjoitteista
Ekoterapeuttinen harjoitus, jossa vastaanotetaan hyvää luonnolta
Meditations for queer and trans folks: gathering chi, clearing negativity | Inner work Wednesday
Mielikuvaharjoitus: voimakilpi, -viitta tai suojakehä
4. Henkisyyden, hengellisyyden ja uskonnollisuuden monimuotoisuus
Samoin kuin sukupuoli, ovat henkisyys, hengellisyys ja uskonnollisuus laajoja käsitteitä, joiden alle mahtuu laaja ja moninainen joukko erilaisia asioita. Esimerkiksi monien uskontojen sisällä on useita erilaisia yhteisöjä, käytänteitä ja tulkintoja kyseisestä uskosta. Nuo yhteisöt voivat myös jakautua taas uusiin pienempiin yhteisöihin, mahdollisesti omine käytänteineen ja tulkintoineen. Tämä jakautuminen voi jatkua aina yksilön omaan henkilökohtaiseen uskoon saakka.
Samoin kuin sukupuoli, voi henkisyys, hengellisyys ja uskonnollisuus vaikuttaa ja näyttäytyä ihmisten elämässä monin eri tavoin. Pelkästään henkilön henkisyyden, hengellisyyden tai uskonnollisen vakaumuksen tietämällä ei pidä yleistää tai olettaa, mitä se juuri hänelle tarkoittaa.
Tämän monimuotoisuuden sekä monitulkinnaisuuden takia myös tässä tekstissä puhutaan niin henkisyydestä, hengellisyydestä kuin uskonnollisuudesta. Joillekin ne voivat näyttäytyä lähes synonyymeiltä ja toiselle jokin niistä voisi toimia muiden kattokäsitteenä. On kuitenkin myös heitä, jotka samaistuvat niistä vain yhteen tai johonkin aivan toiseen termiin. Tiedostammekin, ettei näiden kolmenkaan termin käyttö takaa täyttä inklusiivisuutta. Toivomme niiden kuitenkin takaavan tilan mahdollisimman monelle, sekä viestivän pyrkimyksestämme laskea mukaan heidätkin, jotka eivät käyttäisi itsestään juuri näitä kuvauksia, mutta voisivat muuten samaistua tekstin teemaan.
Harjoitteet: Oman henkisyyden, hengellisyyden tai uskonnollisuuden tarkastelua
Elämänjana
Sukupuolen, henkisyyden, hengellisyyden ja uskonnollisuuden kysymykset kulkevat eri tavoin osana koko elämäämme. Voi olla hyödyllistä tarkastella erikseen niitä asioita ja hetkiä, jotka ovat tuoneet sinut juuri tähän pisteeseen. Omaa taustaa ei aina huomaa pysähtyä ajattelemaan. Oman taustan tunteminen voi kuitenkin auttaa ymmärtämään nykyistä hetkeäkin paremmin.
Henkisyyteni, hengellisyyteni tai uskonnollisuuteni kehät
Henkisyys, hengellisyys ja uskonnollisuus ovat monimuotoisia asioita. Niihin liittyy ennakkoluuloja ja samojen yhteisöjen tai perinteiden sisältäkin löytyy puolestaan erilaisia tapoja tai käsityksiä. Tämän tehtävän tarkoitus on auttaa sinua tarkastelemaan juuri sinun henkilökohtaista henkisyyttäsi, hengellisyyttäsi tai uskonnollisuuttasi sekä sen todeksi elämisen tapoja.
Ihmiset henkisyyteni, hengellisyyteni tai uskonnollisuuteni taustalla
Henkisyytemme, hengellisyytemme tai uskonnollisuutemme ei synny tyhjiössä. Siihen linkittyvät ja vaikuttavat monin eri tavoin myös muut ihmiset. Tämän tehtävän tarkoitus on auttaa pohtimaan ketkä ovat olleet mukana vaikuttamassa ja rakentamassa sinun henkisyyttäsi, hengellisyyttäsi tai uskonnollisuuttasi.
Kenen äänen kuulen?
Tämä harjoitus toimii helposti, jos henkisyydelläsi, hengellisyydelläsi tai uskonnollisuudellasi on jokin jumalhahmon kaltainen kohde. Voit kuitenkin muussakin tapauksessa katsoa voisitko soveltaa tehtävää omaan tilanteeseesi. Jos et, niin voit katsoa, josko seuraava tehtävä olisi sinullekin sopivampi.
Joskus muut ihmiset meinaavat sanoittaa meille asioita henkisyytemme, hengellisyytemme tai uskonnollisuutamme kohteen puolesta. Tämä voi olla niin toistuvaa, että huomaamattamme omaksumme näiden ihmisten käsitykset ja sanat osaksi omaa henkisyyttämme, hengellisyyttämme tai uskonnollisuuttamme.
Huoleni
Oman sukupuolen tai sen ilmaisun pohtiminen henkisyyden, hengellisyyden tai uskonnollisuuden kontekstissa voi herättää erilaisia huolia ja pelkoja. Näille huolille ja peloille on hyvä antaa tilaa, mutta samalla pitää huolta, etteivät ne pääsisi vaarantamaan omaa hyvinvointia tai elämää. Tämän harjoituksen tarkoituksena on auttaa tunnistamaan mahdollisia huolia sekä löytämään keinoja näiden huolten kanssa pärjäämiseen.
Muiden ajatuksista irti päästäminen
Tehtävässä on tarkoitus hiljentyä ja pysähtyä tunteiden sekä ajatusten äärelle. Voit hyödyntää siinä oman uskosi, henkisyytesi tai hengellisyytesi perinteitä tai soveltaa tehtävää niiden mukaan.
Ota mukava asento paikassa, jossa voit rauhassa rentoutua.
Suuntaa ajatuksesi sateenkaarevan identiteettisi sekä vakaumuksesi suuntaan.
Tarkastele ajatuksia ja tunteita, joita sinussa herää.
Jos huomaat kohtaavasi muilta saatuja satuttavia, ahdistavia tai vähätteleviä käsityksiä tai tunteita, niin pysähdy pieneksi hetkeksi niiden äärelle. Sanoita itsellesi, etteivät ne ole omiasi, vaan ulkopuolelta annettuja ja päästät niistä nyt irti. Jos ne palaavat voit tehdä näin yhä uudestaan ja uudestaan.
Tällä voit toivottavasti tarjota tilaa omille ajatuksille sekä tunteille.
5. Satuttava henkisyys, hengellisyys tai uskonnollisuus
Joskus henkisyyden, hengellisyyden ja uskonnollisuuden varjolla voidaan myös satuttaa ja harjoittaa väkivaltaa sateenkaari-ihmisiä kohtaan. Väkivallan kohteena saattaa olla ihmisen henkisyys, hengellisyys, uskonnollisuus ja sateenkaareva identiteetti. Uskonnollinen väkivalta voi olla niin henkistä kuin fyysistäkin. Sitä ei ole aina helppoa tunnistaa, sillä se saattaa rakentua näennäisesti kunnioittavaan tilanteeseen ja muodostua henkisyyden, hengellisyyden tai uskonnollisuuden tutuista sekä tyypillisesti hoitavista elementeistä kuten rukouksesta tai ohjaamisesta. Uskonnollinen väkivalta voi olla myös kontrollointia, ihmisen pelottelua ja syyllistämistä tai eristämistä.
Joskus henkisyyden, hengellisyyden tai uskonnollisuuden varjolla tai keinoin, voidaan pyrkiä myös muuttamaan ihmistä tai estämään, ettei hän olisi oma itsensä. Tästä puhutaan muun muassa “eheyttämisenä”. Tällaisilla eheytyshoidoilla tai –terapioilla ihmisen seksuaalinen suuntautuminen sekä sukupuoli-identiteetti pyritään muuttamaan cissukupuoliseksi heteroksi. Sisällöllisesti ne voivat olla monenlaisia, eikä aina sanoiteta suoraan, että kyseessä on eheytyshoito tai -terapia. Ihminen voi joskus myös itse hakeutua eheytyshoitoihin tai –terapiaan. Taustalla voi kuitenkin olla todellisuudessa ulkopuolelta tuleva paine tai kokemus, ettei muuta vaihtoehtoa ole.
Eheyttämisessä voidaan käyttää hyväksi ihmisen vakaumusta ja vahvistaa näin sisäisiä ristiriitoja. Tilanne voi aiheuttaa niin voimakasta vähemmistöstressiä, että ihminen on valmis luopumaan toisesta identiteetistään kokonaan – sen sijaan että pyrkisi löytämään tavan yhdistää itselleen merkitykselliset identiteetit. Ihminen voi siis myös sisäistää ulkoa annetut satuttavat ajatukset tai teot, mikä voi puolestaan lisätä omaa pahoinvointia entisestään. “Eheyttämisenkään” väkivaltaisuutta ole aina helppoa tunnistaa, sillä myös se voi rakentua pitkälti vaarattomalta tuntuvista tai esimerkiksi henkisyydelle, hengellisyydelle tai uskonnolle tyypillisistä piireteistä, kuten rukouksesta.
Harjoitteita: Satuttavan henkisyyden, hengellisyyden ja uskonnollisuuden jälkeen
Kaikkein tärkeitä on, että muistat, ettei sinun tarvitse olla kokemusten kanssa yksin. Tämän sivun myöhemmistä osuuksista löydät vinkkejä erilaisiin tahoihin, joihin voit olla yhteyksissä.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukselta on mahdollista saada tukea vastaanotolla, puhelimitse, videoyhteydellä sekä sähköpostitse.
Lue lisää palveluistamme täältä.
Myös anonyymiä kriisiapua on saatavissa, täältä löydät listan erilaisista auttavista tahoista.
Jokainen katsoo henkisyyttä, hengellisyyttä ja uskonnollisuutta satuttavien tilanteiden jälkeen eri tavoin. Voit löytää itsellesi toimivia harjoitteita tämän materiaalin muista osuuksista sen mukaan, miten itse katsot henkisyyttäsi, hengellisyyttäsi ja uskonnollisuuttasi juuri nyt.
Hyödyllisiä harjoitteita muista omahoitomateriaaleista
Tutustu muiden omahoitomateriaalien sisältöihin. Esimerkiksi Vähemmistöstressin omahoidosta löytyviin Puhdistautumisrituaaliin ja Sisäisen kriitikon taltuttamiseen , sukupuolidysforian omahoidosta löytyviin tehtävään itseä tukevien ajatusten vahvistamiseksi, ja Keho viltin sisällä -harjoitukseen ja transerityisen häpeän omahoidosta löytyviin häpeäkompassiin, itsemyötätunnon harjoittelemiseen ja oman rituaalin tekemiseen.
6. Irrottautuminen tai etäisyyden ottaminen uskonnollisuudesta, hengellisyydestä, henkisyydestä tai niihin liittyvistä yhteisöistä
Moni voi miettiä täytyykö omasta uskonnollisesta, hengellisestä tai henkisyyden yhteisöstä ottaa etäisyyttä tai irrottautua kokonaan, jos oma sateenkaareva identiteetti kohtaa siellä vastustusta tai törmää yhteen sen käsitysten kanssa. Osa myös päätyy ottamaan etäisyyttä tai irrottautumaan kokonaan, hetkeksi tai pysyvästi.
Irrottautuminen ja etäisyyden ottaminen voivat olla erilaisia eri ihmisille. Niiden taustalla voi olla oman henkisyyden, hengellisyyden tai uskonnollisuuden muutos tai esimerkiksi yhteisössä koettu väkivalta. Aina väkivaltaisestakaan yhteisöstä lähteminen ei ole kuitenkaan yksinkertaista tai helppoa. Lähteminen voi pelottaa ja tarkoittaa irrottautumista myös suuresta osasta omaa arkea tai lähipiiriä. Uskonnollinen väkivalta voi myös aiheuttaa epävarmuutta suhteessa itseensä sekä arvostelukykyynsä. Näin ollen lähtemisessä voi pelottaa myös ajatus siitä, että onkin itse väärässä ja yhteisö oikeassa.
Henkisyyden, hengellisyyden tai uskonnollisuuden mahdollinen kokonaisvaltaisuus voi tehdä etäisyyden ottamisesta tai irrottautumisesta raskaampaa. Kysymys ei ole välttämättä vain siitä tahtooko irrottautua yhteisön vaikeista puolista, vaan myös siitä, mitä saattaa menettää niistä luopumisen yhteydessä. Esimerkiksi erityisesti sulkeutuneista ja eristäytyneistä yhteisöistä irrottautuminen voi tarkoittaa välien katkeamista myös muihin yhteisöön liittyviin elämän osa-alueisiin sekä ihmisiin. Tämän vuoksi irtautumiseen tai etäisyyden ottamiseen tyytyväinenkin voi kokea myös negatiivisia tunteita sen mukanaan tuomista seurauksista.
Väkivaltaisista piirteistään tai raskaista puolistaan huolimatta, tai niiden ulkopuolella, yhteisö ja sen henkisyys, hengellisyys tai uskonnollisuus voivat tuntua osalle omilta. Ne voivat tuntua osalta omaa identiteettiä, kivuista huolimatta. Tämä voi tehdä irrottautumisesta tai etäisyyden ottamisesta vaikeaa. Siksi muodostuukin monenlaisia tapoja ottaa etäisyyttä tai irrottautua yhteisöistä ja niiden vakaumuksista sekä aatteista. Joku palaa yhteisöön myöhemmin. Toinen löytää oman yhteisön aiemman liepeiltä tai ulkopuolta. Kolmas saattaa pitää kiinni omasta vakaumuksestaan tai identiteetistään vaikkei enää olisikaan minkään yhteisön jäsen. Joku jää osaksi yhteisöä ja pitää etäisyyttä yhteisön sisällä. Yhteisön sisällä etäisyyttä voi ottaa esimerkiksi löytämällä keinoja tunnistaa erot oman ja yhteisön ajatusmaailman välissä sekä suojautua itselle vahingollisilta ajatuksilta, tilanteilta sekä ihmisiltä.
Yhteisöstä irrottautumisen tai etäisyyden ottamisen lisäksi osa voi tarvita etäisyyttä tai irrottautumista myös henkisyydestä, hengellisyydestä tai uskonnollisuudesta ylipäätään. Tämäkin voi olla hetkellistä tai pysyvää ja tarkoittaa erilaisia asioita eri ihmisille. Joku saattaa ottaa etäisyyttä kaikenlaiseen henkisyyteen, hengellisyyteen tai uskonnollisuuteen. Joku toinen taas ottaa etäisyyttä vain tietynlaiseen henkisyyteen, hengellisyyteen tai uskonnollisuuteen tai sen joihinkin osiin.
Oman ajatusmaailman muuttaminen yhteisön tai vakaumuksen sisällä ei sekään ole aina helppoa. Vaikka huomaisi ajatusmaailman olevan ristiriidassa oman sukupuolen, sen ilmaisun tai seksuaalisuutensa kanssa. Käsitykset siitä kuinka sukupuoleen tai seksuaalisuuteen tulisi omassa henkisyyden, hengellisyyden tai uskonnollisuuden viitekehyksessä suhtautua eivät useinkaan ole irrallisia muista käsityksistä. Ne saattavat siis kytkeytyä omassa ajattelussa tai kokemuksessa myös muihin henkisiin, hengellisiin ja uskonnollisiin kysymyksiin. Tällöin niiden kyseenalaistaminen voi tuntua horjuttavan koko vakaumusta tai uskoa.
Harjoitteet: Oma suhteesi mahdolliseen yhteisöön
Suhteemme mahdolliseen henkiseen, hengelliseen tai uskonnolliseen yhteisöömme voi muuttua ja olla hyvin monimuotoinen. Yhteisö voi olla tärkeä ja kipeä samaan aikaan. Yhteisö on voinut olla erottamaton osa identiteettiä menneisyydessä ja muuttua etäiseksi myöhemmin.
Olemme yhteisön sisällä myös yksilöitä. Joskus saattaa olla vaikea huomata, mitä itse asioista ajattelemme. Etenkin, jos sellaiselle pohdinnalle on yhteisössä vain vähän tilaa.
Osalle yhteisöllisyys voi olla merkityksellinen asia myös erilaisten käsitysten, ajatusten sekä arvojen muodostamisessa. Vaikka ajattelisimme, että sellaisten asioiden kuuluu tulla annettuna yhteisöltä voi meillä kuitenkin huomaamattamme olla niihin myös omaa suhtautumista. Siksi on hyvä pysähtyä aiheen äärelle, vaikka itselle yhteisön auktoriteetti olisikin tärkeä myös arvoissa ja käsityksissä.
On hyvä tunnistaa mahdollisia yhtäläisyyksiä, jotka on kuitenkin päässyt sanoittamaan omin samoin. Sekä pieniä tai suuria eroavaisuuksia oman ja yhteisön ajattelumaailman välillä. Tämä muistuttaa, että meillä on ja saa olla myös omia ajatuksia. Niiden tunnistaminen antaa myös tilaa niiden käsittelyyn ja voi auttaa tunnistamaan yhteisön ajatusten herättämiä tunteita tai kokemuksia.
Yhteisöni ajatuksia
Tämän tehtävän tarkoitus on auttaa sinua tarkastelemaan oman yhteisösi ajatuksia. Tehtävä voi olla hyödyllistä tehdä niin, ettet katso kaikkia kysymyksiä ennalta. Tämä voi auttaa siinä, ettet turhaan muokkaa ensimmäisiä vastauksiasi jatkokysymysten mukaan. Ei kuitenkaan ole ongelmallista, jos tahdot katsoa koko tehtävän etukäteen.
Tehtävän aikana voi hyödyntää erilaisia rauhoittumisen keinoja, löydät niitä myös eri omahoitomateriaaleista sekä tämän linkin takaa.
Jäädäkö vaiko eikö jäädä?
Tämän osion tarkoitus on antaa eväitä miettiä omaa suhdetta mahdolliseen henkisyyden, hengellisyyden tai uskonnollisuuden yhteisöön. Osa saattaa miettiä voiko olla osa nykyistä yhteisöä vai joutuuko ottamaan siitä etäisyyttä tai irrottautumaan kokonaan. Osio sisältää harjoitteita erilaisista näkökulmista ja voit hyödyntää niitä toivomallasi tavalla.
Yhteisömme elementtejä
On hyvä tunnistaa erilaisia nyansseja osana omaa yhteisöä. Yhteisö ei ole kokonaisuus vaan muodostuu erilaisista elementeistä. Joskus näemme asiat mustavalkoisina ja erottamattomina kokonaisuuksina. Ajattelemme, että joko kuulumme yhteisöön tai emme. Joko luovumme kaikesta tai emme mistään. Joissain yhteisöissä tämä voi olla vahvemmin totta, mutta usein kaikissa tilanteissa on myös harmaita alueita, poikkeuksia sekä mahdollisuutta pilkkoa kokonaisuutta pienempiin palasiin. Alla olevan harjoituksen tarkoitus on tarjota apua tämän pilkkomisen tekemiseen. Tehtävä voi tarjota välineitä myös sen työstämiseen voitko jäädä osaksi nykyistä yhteisöäsi vai olisiko tarpeen ottaa etäisyyttä tai irrottautua kokonaan.
Jäät yhteisöön
Moni voi olla osa omaa yhteisöään omana itsenään. Joskus se voi vaikuttaa aluksi epävarmalta. Jääminen voi myös vaatia työstöä, muutoksia tai varautumista. Joskus jääminen on tärkeää tai lähteminen vaikeaa, vaikka yhteisö olisikin joltain osin turvattoman tuntuinen. Tässä osiossa on tehtäviä erityisesti näihin tilanteisiin.
Muut omahoitomateriaalit
Mikäli yhteisössä on yhä turvattomia tai satuttavia elementtejä voi yhteisössä oleminen tuoda yhä mukanaan vähemmistöstressiä tai transerityistä häpeää. Kannattaakin ehdottomasti tutustua vähemmistöstressin ja transerityisen häpeän omahoito -materiaaleihin.
Turvasuunnitelma
Jos jäät yhteisöön, mutta jääminen jännittää voi olla hyvä laatia turvasuunnitelma. Turvasuunnitelman ideana on, että uhkaavaan tai vaikeaan tilanteeseen olisi jo etukäteen mietittynä valmiita toimintamalleja. Tämä voi helpottaa toimintaa itse tilanteessa. Tieto valmiista suunnitelmasta voi auttaa, vaikkei sitä joutuisikaan koskaan käyttämään.
Alla on erilaisia pohjia suunnitelmaa varten. Voit myös luoda omanlaisen itsellesi sopivan turvasuunnitelman ja hyödyntää siihen näitä tai itsemurha- tai väkivaltatilanteisiin suunniteltuja turvasuunnitelman pohjia (löydät niitä mm: MIELI ry:ltä ja Nettiturvakodilta)
Voit myös tehdä turvasuunnitelman rinnalle tai sen sijasta Oma resepti –harjoitteen Vähemmistöstressi -omahoitomateriaalin sivuilta tai luoda Dysforianhallintasuunnitelman Sukupuolidysforian –omahoitomateriaalin sivuilta
Otat etäisyyttä yhteisöstä
Joskus täytyy ottaa etäisyyttä, vaikkei tahtoisi. Sen ei useinkaan tarvitse tarkoittaa pysyvää irrottautumista, vaan usein on mahdollista palata yhteisöön tai sen liepeille myöhemmin, jos tahtoo. Etäisyyden ottaminen voi tarkoittaa monenlaisia asioita. Voit ottaa taukoa yhteisöstä ja koko henkisyydestä, hengellisyydestä tau uskonnollisuudesta hetkeksi aikaa. Voit ottaa ajallista, tilallista tai henkistä etäisyyttä joistakin ihmisistä, tavoista, tilanteista tai käsityksistä. Etäisyyden ottaminen voi olla vaikeaa, vaikka sen tietäisi tarpeelliseksi.
Etäisyyden käsittelemistä varten voit katsoa harjoitteita myös Irtaudut yhteisöstä otsikon alta.
Palaamisen ehdot
Mikäli toivoo etäisyyden olevan tilapäistä, voi olla hyvä miettiä jo etukäteen mitä paluu edellyttäisi, jottei päädy palaamaan yhä liian vaikeaan tilanteeseen. Tämän tehtävän tarkoitus on auttaa sinua näiden tarpeiden etsimisessä ja sanoittamisessa.
Irtaudut yhteisöstä
Joskus täytyy irtautua yhteisöstä, henkisyydestä, hengellisyydestä tai uskonnollisuudesta kokonaan. Silloinkin, kun luopuminen ja etäisyyden ottaminen on pakollista tai tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta, voi se olla vaikeaa ja aiheuttaa monenlaisia tunteita. Onkin tärkeää, että annat itsellesi tilaa ja aikaa työstää kaikkia mahdollisia tunteita, joita päätös ja sen todeksi eläminen herättävät. Niitä ei myöskään tarvitse kantaa yksin. Tukea voi saada monilta toimijoilta; esimerkiksi terapiasta ja Uskontojen uhrien tuki ry:ltä.
Kirje kaikelle, josta joudut luopumaan
Mieti asioita, ihmisiä, tapoja tai perinteitä, joista olet joutunut tai joudut luopumaan. Kirjoita kirje näille asioille. Kirjeen sävyn määrittelet itse. Se voi olla jäähyväiskirje, kiitoskirje, sisältää toiveita muutoksen mahdollistamasta jälleen näkemisestä. Se voi olla suunnattu uskonnolliselle, hengelliselle tai henkisyytesi yhteisölle, joillekin sen ihmisille tai vaikka vain osalle ajatuksista tai tavoista.
Uuden identiteetin äärellä
Osalle henkisyys, hengellisuus ja uskonnollisuus tai niiden yhteisöön kuuluminen ovat osa omaa identiteettiä. Tällöin yhteisöstä irrottautuminen voi vaatia myös uudenlaista identiteettityötä.
Pysähdy tarkastelemaan niitä osia, jotka ovat liittyneet henkisyyteesi, hengellisyyteesi, uskonnollisuuteesi tai yhteisöön kuulumiseen. Voisiko osaa niistä hyödyntää tai soveltaa myös uudenlaisessa identiteetissä? Esimerkiksi tiettyyn identiteettiin linkittynyt hengellisyys voi muotoutua yleiseksi hengellisyydeksi tai olla osa omaa identiteettiä ex-jäsenyyden kautta.
Sinulla on valta
Vähemmistöstressin omahoitomateriaalin sivulta löytyvä Pisteytä turvalliset tilat –harjoitus. Voit tehdä sen, mutta hengellisyyteen, uskonnollisuuteen tai henkisyyteen liittyviä yhteisöjä ajatellen. Voit käydä tutustumassa tilaisuuksiin ja yhteisöihin sekä antaa niille pisteitä. Voit miettiä erilaisia kategorioita ja ehtoja. Kaikki ei myöskään välttämättä selviä heti, vaan voi olla, että jostain yhteisöstä selviää miinuspisteet vasta myöhemmin. Toivottavasti pisteiden laskeminen voisi kuitenkin auttaa sinua mustamaan, ettei kyse ole siitä kenelle sinä kelpaat vaan siitä kuka sinut saa osaksi yhteisöään ja toimintaansa. Sinulla on valta ja oikeus määritellä ja päättää.
Aarrekartta
Voit tehdä Vähemmistöstressin omahoitomateriaalin sivulta löytyvän Aarrekartta -harjoituksen hengellisyyden, uskonnollisuuden tai henkisyyden näkökulmasta. Miltä elämäsi näyttäisi vuoden kuluttua? Millainen olisi suhteesi hengellisyyteen, uskonnollisuuteen tai henkisyyteen? Olisitko osa jotain yhteisöä? Millainen se olisi?
7. Henkisyys, hengellisyys ja uskonnollisuus voimavarana
Henkisyys, hengellisyys ja uskonnollisuus voivat löytää myös uudenlaisia uomia ja toimia ihmiselle voimavarana. Ne voivat antaa voimaa, turvaa ja selityksiä elämän vaikeissa hetkissä; myös suhteessa sukupuoleen ja seksuaalisuuteen. Monesta, ellei jopa jokaisesta, uskonnosta, hengellisyydestä ja henkisyydestä onkin myös trans- ja sateenkaarisensitiivistä tulkintaa sekä sateenkaarevia yhteisöjä. Tällaisten yhteisöjen tai materiaalien löytäminen voi auttaa asemoimaan omaa uskonnollisuutta, hengellisyyttään tai henkisyyttään uudestaan suhteessa sateenkaarevaan identiteettiin. Se voi antaa keinoja löytää omasta henkisyyden, hengellisyyden tai uskonnollisuuden viitekehyksestä voimauttavia piirteitä ja kenties samaistumisen kokemuksiakin. Ihminen voi myös itse löytää toisenlaista, itselleen turvallista ja inklusiivista tapaa tulkita sekä elää todeksi omaa henkisyyttään, hengellisyyttään tai uskontoaan. Tämä puolestaan voi luoda lisää tilaa myös muille samanlaisessa tilanteessa oleville.
On yhteisöjä, joista sateenkaarevien tulkintojen, materiaalien ja yhteisöjen löytäminen on helppoa, mutta myös niitä, joissa jo etsinnän täytyy tapahtua tavalla tai toisella salassa. Usein suljetuimmalta ja tuomitsevimmaltakin vaikuttavan yhteisön sisältä tai takaa, voi kuitenkin löytää vertaisia sekä toisenlaista tulkintaa. Tietoa ja yhteisöjä löytyy usein eniten niillä kielillä ja niiltä alueilta, joissa kyseinen uskonto, hengellisyys tai henkisyys on yleistä, tai vaihtoehtoisesti kansainvälisillä kielillä, kuten englanniksi. Kuitenkin myös Suomesta voi löytää vertaisia ja materiaalia monen, erityisesti isomman, uskonnollisen, hengellisen sekä henkisyyden kentän parista.
Yleisesti sateenkaareviin teemoihin, tai ainoastaan seksuaaliseen suuntautumiseen, liittyvää materiaalia voi usein olla helpompaa löytää kuin juuri sukupuolen moninaisuuteen liittyvää. Jo sellaisen löytyminen voi helpottaa joitain. Se voi muun muassa tarjota väyliä rakentaa itse omaa trans-sensitiivisempää tulkintaa sekä henkisyyden, hengellisyyden tai uskon harjoittamista. Vaikka yleinen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä materiaali on yleisempää, on olemassa kuitenkin myös juuri sukupuoleen liittyvää materiaalia sekä tukea.
Harjoitteet: Sensitiivisempää lähestymistapaa etsimässä
Henkisyyden, hengellisyyden ja uskonnollisuuden voimavaroja
Henkisyys, hengellisyys ja uskonnollisuus voi toimia meille tukena ja voimana erilaisissa elämän haasteissa. Tämä harjoitus pyrkii auttamaan näiden voimavarojen tunnistamisessa sekä hyödyntämisessä
Maailman monimuotoisuus
Tämä tehtävä soveltuu parhaiten, jos vakaumukseesi kuuluu ajatus, että ihmiset, eläimet ja luonto ovat tulleet tavalla tai toisella samasta lähtökohdasta. Esimerkiksi kaiken olevan saman jumalan luomaa. Toki voit muussakin tapauksessa löytää keinoja soveltaa tehtävää itsellesi sopivaksi.
Ajatusten ja tunteiden sanoittaminen
Mitä tahtoisit sanoa jumalalle/jumalille/maailmankaikkeudelle tms. tänään? Erityisesti liittyen henkisyyteesi, hengellisyyteesi, uskoosi, sukupuoleesi, yhteisöösi jne. Onko jotain mitä tahtoisit kysyä tai tietää? Onko jotain mikä suututtaa tai sattuu? Onko jotain mikä pelottaa? Tai jotain mitä tahdot kertoa?
Kirjoita vapaasti. Se voi olla rukouksen muodossa, ajatuksen virtana tai miten ikinä tuntuukaan itsellesi hyvältä ja sopivalta.
Oletko ennen sanoittanut näitä asioita uskosi, henkisyytesi, hengellisyytesi tai vakaumuksesi kohteelle tai sen suuntaan? Miltä se tuntuu tai tuntui nyt tänään
Trans-sensitiivisiä tulkintoja
Etsi sateenkaarisensitiivistä tulkintaa omasta uskontosi, henkisyytesi tai hengellisyytesi viitekehyksestä. Voit myös pyytää Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukselta vinkkejä, jos tahdot.
Usein on helpointa löytää materiaalia englanniksi tai niillä kielillä, joissa ko. uskonto, hengellisyys tai henkisyys on yleistä.
Jos löytäminen tuntuu vaikealta, voit aloittaa myös tutustumalla muiden yhteisöjen sateenkaareviin tulkintoihin.
Millaisia asioita löydät?
Miltä niiden lukeminen tai kuuleminen tuntuu? Millaisia ajatuksia ne herättävät?
Tuntuiko jokin…
…luontevalta?
…vapauttavalta?
…liikuttavalta?
…turvalliselta?
…tutulta?
…uudelta?
…vieraalta?
…yllättävältä?
…jännittävältä?
…hämmentävältä?
…vaikealta?
…väärältä?
…pelottavalta?
Tai jotain muuta?
On hyvin normaalia, jos herää myös vaikeita tunteita. Uudenlaiset tulkinnat voivat muuttaa koko lähestymistapaa ja näin järisyttää koko tapaa suhtautua maailmaan. Voit tällöin hyödyntää myös omahoitomateriaalin muita harjoitteita näiden tunteiden käsittelyyn.
Jäitkö kaipaamaan vielä jotain näkökulmaa? Voisitko pyrkiä sanoittamaan sitä itse?
Uusin silmin katsomista
Valitse itsellesi merkityksellisiä kertomuksia, tapoja tai perinteitä henkisyydestäsi, hengellisyydestäsi tai uskonnollisuudestasi. Tarkastele niitä sateenkaarevasta tai transnäkökulmasta käsin. Millaisia näkökulmia se voisi tarjota? Millaisia uusia oivalluksia tai toisaalta ihan samaa tuttua vanhaa? Uskalla pohtia, kokeilla ja seikkailla avoimesti. Voit aluksi suhtautua asiaan leikkimielisemmin, jos se helpottaa asian tutkailua.
8. Näkyvänä sateenkaarevissa piireissä
Joskus haasteita voi tuottaa myös muiden sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvien suhtautuminen omaan henkisyyteen, hengellisyyteen tai uskonnollisuuteen. Uskonnollinen, hengellinen tai henkisyyttä ilmaiseva ihminen voi kohdata sateenkaarevissa piireissä ennakkoluuloja, epäilyä, kritiikkiä tai kyseenalaistamista. Taustalla voi olla ihmisten kielteiset kokemukset kyseisestä uskonnosta, muista uskonnoista tai huoli omasta turvallisuudesta. Joillakin voi olla myös ylipäätään kielteinen suhtautuminen henkisyyteen, hengellisyyteen tai uskonnollisuuteen.
Jokaisella on oikeus omaan vakaumukseensa sekä erilaisiin kokemuksiinsa. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että uskonnolliset, hengelliset ja henkisyyttä ilmaisevat sateenkaari-ihmiset voivat kokea uskonnollista väkivaltaa myös sateenkaarevan yhteisön suunnalta. Uskonnollinen väkivalta ei ole ainoastaan uskonnollisten ihmisten tai yhteisöjen harjoittamaa vaan se voi kohdistua ihmiseen myös uskonnon perusteella ei uskonnolliselta suunnalta. Tässäkin yhteydessä väkivalta voi olla niin fyysistä kuin henkistä ja tarkoittaa muun muassa eristämistä tai pyrkimystä mitätöidä toisen elämänkatsomus.
Sukupuoli- tai seksuaalivähemmistön kuuluvilla ja sateenkaarevissa yhteisöissä on monenlaista suhtautumista eikä se suinkaan ole aina kielteistä. On paljon sellaisia ihmisiä, paikkoja ja yhteisöjä, joiden seurassa uskonnollinen, hengellinen ja henkisyyttä ilmaiseva sateenkaari-ihminen saa olla läsnä kokonaisena, kaikkine puolineen. On yhteisöjä ja paikkoja, joissa käsitellään erityisesti näitä teemoja, mutta myös paikkoja, joissa nämä voivat olla luontevasti läsnä kaiken muunkin ohella.
Koska sateenkaarevia ihmisiä on loukattu paljon erityisesti uskontojen avulla, voivat sateenkaarevat ihmiset olla keskimääräistäkin useammin uskonnon vastaisia. Toisaalta haastavat vähemmistökokemukset ovat myös voineet johtaa oman maailmankuvan syvään pohdintaan sekä henkiseen etsintään. Sateenkaarevilla ihmisillä voikin olla myös keskimääräistä vahvempi kanta uskontoon, hengellisyyteen sekä henkisyyteen.
On hyvä ymmärtää ja muistaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kokemusten kirjo henkisyyteen, hengellisyyteen sekä uskonnollisuuteen liittyen. Toiselle turvaa tuova henkisyys, hengellisyys tai uskonnollisuus voi liittyä toiselle äärimmäisen traumaattisiin kokemuksiin. Näiden erilaisten kokemusten ei tarvitse mitätöidä toisiaan, mutta moninaisuus kokemuksissa on tärkeää tunnistaa.
Harjoitteet: Uskonnot, hengellisyys tai henkisyys tuntuvat itselle vaikealta
Millaisia uskonnot, henkisyys ja hengellisyys ovat?
Tämä tehtävä on suunniteltu erityisesti heille, jotka suhtautuvat henkisyyden, hengellisyyden ja uskonnollisuuden teemoihin kriittisesti. Jokainen voi kuitenkin hyötyä tehtävästä eri tavoin.
9. Henkisyys, hengellisyys, uskonnollisuus ja detransitio
Henkisyys, hengellisyys ja uskonnollisuus voivat linkittyä myös detransitioon, kaikessa detransition moninaisuudessa. Ne voivat olla tuottamassa ulkoista tai sisäistä painetta detransitioitua. Olisikin tärkeää mahdollistaa omien ajatusten erottaminen mahdollisen yhteisön ajatuksista.
Henkisyys, hengellisyys ja uskonnollisuus myös tarjota tukea detransitiossa. Ne voivat olla esimerkiksi mahdollistamassa uudenlaista ajatustapaa, joka tarjoaa tien enemmän omaksi itsekseen. Taustalla voi olla jo pitkään kestänyt henkisyys, hengellisyys tai uskonnollisuus, sen uudella tavalla näkeminen tai täysin uusi suhde henkisyyteen, hengellisyyteen tai uskonnollisuuteen. Detransitionkin kohdalla, on siis hyvä tunnistaa jokaisen yksilön omanlainen suhde henkisyyteen, hengellisyyteen ja uskonnollisuuteen.
10. Et ole yksin
Ei ole vain yhtä tapaa olla uskonnollinen, hengellinen tai henkisyyttä ilmaiseva sateenkaari-ihminen. Mitkä tahansa osat tuota identiteettiä voivat merkitä eri ihmisille eri asioita ja näyttäytyä heidän elämässään eri tavoin. Niiden merkitykset voivat myös muuttua.
On olemassa erilaisia keinoja etsiä ja rakentaa itselleen mahdollisimman sopivaa ja turvallista tapaa olla itsenään, kokonaisena kaikkine puolineen.
Oli suhteesi henkisyyteen, hengellisyyteen ja uskonnollisuuteen mikä tahansa, voit olla varma, ettet ole tässäkään yhteisössä täysin yksin.
11. Tukea pohdintoihin
Omien pohdintojen tai tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Apua, tukea ja tietoa on saatavissa monesta paikasta. Alla on joitain yhteisöjä ja materiaaleja. Yhteisöt, toimijat ja tahot eivät kuitenkaan rajoitu ainoastaan näihin. Lisää vinkkejä, ja myös yhteystietoja, voit saada työntekijöiltämme.
Muistathan, että voit myös varata ajan yksilökeskusteluun näidenkin teemojen puitteissa Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen työntekijän kanssa ajanvarauskalenterista.
Sateenkaariyhdistys Malkus ry on Setan jäsenjärjestö, joka pyrkii edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hengellistä ja henkistä hyvinvointia. Malkus ei ole sitoutunut mihinkään tiettyyn hengelliseen tai uskonnolliseen suuntaan.
Sivuilta löydät muun muassa kalenterin erilaisista tapahtumista sekä linkkejä erilaisten toimijoiden ja tahojen sivulle.
Voimavaraksi-hanke on Sateenkaariyhdistys Malkuksen hanke, joka pyrkii hengellisten ja uskonnollistaustaisten sateenkaari-ihmisten hyvinvoinnin edistämiseen vertaistuen, neuvonnan ja vaikuttamistoiminnan keinoin. Sivuilta löydät apua ja tukea, tietoa tapahtumista sekä erilaista materiaalia.
Islamia Queeristi-hanke on Wasla-kollektiivin tuottama ja Koneen säätiön rahoittama kolmevuotinen hanke. Sivuilta löydät laajasti materiaalia, kuten blogitekstejä, artikkeleita, vinkkejä kirjoihin ja järjestöihin, videoita jne.
BuraQ on Suomen ensimmäinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien muslimien ja muslimitaustaisten henkilöiden etujärjestö. Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva muslimi tai muslimitaustainen henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen arvot ja säännöt.
LGBTIQ+ PEOPLE OF FAITH –seminaarit toteutuvat usean järjestäjän yhteistyönä osana Helsinki Pride-viikon toimintaa ja käsittelevät hengellisyyden ja LGBTQIA+ teemoja. Vuoden 2020 pidetyn seminaarin sivuilta löydät materiaalia Abrahamilaisten uskontojen – juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin – näkökulmasta
Setan jäsenjärjestöjen toiminnassa voi myös olla erilaisia elämänkatsomuksellisia ryhmiä, Malkuksen ryhmiä jne. Toimintaa on, tai on ollut, muun muassa Pirkanmaan Setalla, Turun seudun Seta ry:llä, Lahden Seta ry:llä, Jyväskylän Seta ry:llä, Länsi-Uudenmaan Satenkaariyhdistys ry:llä, Oulun SETA ry:llä jne. Kannattaa katsoa myös tutustua onko alueesi jäsenjärjestöillä muuta hengellisyyteen ja henkisyyteen liittyvää toimintaa ja laajemmin Malkuksen ryhmätoiminnasta löydät tietoa heidän sivuiltaan.
Uskontojen uhrien tuki UUTry järjestää myös sateenkaarevaa ryhmätoimintaa. Ryhmät ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja avoimia kaikista uskontotaustoista tuleville.
Kaapin paikka –podcast on tuotettu yhteistyössä Sinuiksi -palvelun sekä Kyyhkynen -lehden kanssa ja siinä kurkistetaan hengellisyyden ja sateenkaarevuuden risteyskohtiin turvallisen tilan periaatteita noudattaen.
Kirjallisuutta on myös erilaista. Suomeksikin löytyy niin artikkeleita (esimerkiksi Riikka Tuorin artikkeli sukupuolesta rabbiinisesta juutalaisuudesta teoksessa Sukupuoli Raamatun maailmassa), blogitekstejä (esimerkiksi Islamia Queeristi-hankkeen blogi), kirjoja (esimerkiksi Ani Iivanaisen kirja ISÄ MEIDÄNKIN – Sateenkaari-ihmisten kohtaama hengellinen väkivalta) kuin muita tekstejä (esimerkiksi sukupuolivähemmistöön kuuluvien Mio Kivelän ja Late Mäntylän omat tarinat kirjassa Kaunis ihminen). Jos erilaisista meditaatioista ja rentoutuksista on apua pohdinnoissasi, niin myös niistä on löydettävissä paljon erilaista kirjallisuutta (erilaisia uskonnollisia perinteitä on käsitelty muun muassa Karla Löfgrenin kirjassa Meditaatioraamattu)
Tuleeko mieleen yhteisöjä tai resursseja, jotka meidän olisi hyvä tietää? Ole ihmeessä yhteydessä. Otamme mielellämme vastaan vinkkejä.
12. Uskonnollisuus, hengellisyys ja henkisyys läheisillä
Myös sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvan läheisillä voi olla henkisyyttä, hengellisyyttä sekä uskonnollisia vakaumuksia. Nämä vakaumukset voivat vaikuttaa hänen suhtautumiseensa kielteisesti, neutraalisti tai myönteisesti. Joskus suhtautuminen on kielteistä ja läheinen joutuu kamppailemaan vakaumuksensa sekä mahdollisen läheiseensä kohdistuvan välittämisen ja rakkauden välillä. Kipuilun taustalla voi myös olla aito huoli, esimerkiksi siitä mitä läheisen identiteetti tarkoittaa vakaumuksen pelastusnäkemyksen kannalta. Läheisellä voi olla myös huoli sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvan asemasta tai paikasta heidän uskonnollisessa, hengellisessä tai henkisyytensä yhteisössä, mikäli asia tulee siellä tietoon.
Sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluva voi joutua kohtaamaan läheisessään, myös henkisyyden, hengellisyyden ja uskonnollisuuden kysymyksiä. He saattavat jakaa saman henkisyyden, hengellisyyden tai uskonnollisen vakaumuksen tai yhteisön, mutta olla kuitenkin eri linjoilla näiden teemojen osalta. Tämä saattaa johtaa siihen, ettei kyseenalaistetuksi tai sivuutetuksi tule ainoastaan sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvan sukupuoli, sen ilmaisu tai seksuaalinen suuntautuminen vaan myös hänen henkisyytensä, hengellisyytensä tai uskonnollinen vakaumuksensa.
Joskus läheisen oma suhtautuminen voi olla myönteistä, mutta hän joutuu kamppailemaan uskonnollisen, hengellisen tai henkisyytensä yhteisön kielteisen suhtautumisen kanssa. Tällöin kielteinen suhtautuminen kohdistuu osittain myös häneen. Läheinen ei ehkä ole itse osannut ajatella tai varautua tällaiseen, ja tilanne voikin asettaa koko yhteisön tai jopa hänen oman vakaumuksensa uuteen valoon. Sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluva läheinenkin saattaa siis joutua kyseenalaistamaan tai tarkastelemaan omaa henkisyyttään, hengellisyyttään tai uskonnollisuuttaan. Tämä ei ole aina helppoa, vaikka oma suhtautuminen läheisen sateenkaarevuuteen olisikin yksiselitteisen myönteinen. Toisaalta haasteet ja mahdolliset kysymykset, sekä ylipäätään uudenlainen katsantokanta, voi tarjota läheiselle myös uutta, hänen henkisyyttään, hengellisyyttään tai uskonnollisuuttaan, rikastuttavaa puolta. Myös läheiset voivat hyötyä samanlaisista, sensitiivisemmistä, yhteisöistä sekä tavoista tulkita heidän henkisyyttään, hengellisyyttään tai uskonnollisuuttaan, kuin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat itse.
Palaute
Arvostamme, mikäli haluat antaa palautetta tästä omahoitosivusta! Meille on hyödyllistä kuulla mm., mikä toimi, mikä ei toiminut tai mitä puuttuu. Voit täyttää palautelomakkeen täällä.
Tämän materiaalin on kirjoittanut Mio Kivelä (mio.kivela@seta.fi)