Tältä sivulta voit löytää erilaisia tehtäviä sukupuoli-identiteetin pohtimisen tueksi. Käy tehtäviä rauhassa läpi ja valitse niistä sellaisia, jotka tuntuvat sinulle sopivilta.
Oman sukupuolen pohtiminen voi olla innostavaa, jännittävää ja voimauttavaa, mutta se voi olla myös pelottavaa, raskasta, ahdistavaakin. Jos arvelet, että aiheen pohtiminen voi olla sinulle raskasta, aloita itsehoitoharjoituksesta.
Oman sukupuolen pohdinnassa ei ole oikeita tai vääriä lopputuloksia eikä yksikään sukupuoli-identiteetti ole toistaan huonompi tai parempi. On myös tavallista, että oma sukupuoli ei tunnu miltään, se ei tarkoita, että jokin olisi vialla. Jos esimerkiksi oma keho ja sosiaalisissa tilanteissa sukupuolitetuksi tuleminen ahdistaa kovasti, on yleensä hyödyllistä tutkiskella asiaa. Tämä sivu on luotu juuri sitä varten.
Kuulostele itseäsi ja oloasi, ja mikäli aiheen pohdiskelu herättää voimakkaita hankalia tunteita, juttele niistä sellaiselle läheiselle, jolle haluat kertoa pohdinnoistasi. Jos sinulla ei ole läheistä, jonka kanssa puhua tästä aiheesta, on hyvä hakeutua ammattilaisen puheille. Voit esimerkiksi varata ajan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ajanvarauskalenterista. Voit myös mennä kouluterveydenhoitajan, -kuraattorin, tai -psykologin vastaanotolle, pyytää päästä esimerkiksi sairaanhoitajan tai psykologin vastaanotolle terveyskeskuksessa tai esimerkiksi varata ajan työterveyshuollosta. Jos sinulla on tarve päästä purkamaan oloasi pikaisesti, voit hakea itsellesi kriisiapua.
Havainnollistuksia sukupuolesta
Jokaisen ihmisen kokemus sukupuolesta on uniikki, juuri omanlainen. On lukemattomia erilaisia tapoja olla mies, nainen, muunsukupuolinen, sukupuoleton tai esimerkiksi intersukupuolinen. Tässä osassa on erilaisia havainnollistuksia, joiden avulla voi tutkia suhdetta omaan sukupuoleen.
Sukupuoli-identiteettien kirjo
Kuviossa on esitettynä joitakin yleisiä sukupuoli-identiteettejä sekä tarkempia kuvauksia sukupuoli-identiteeteistä. Tämä malli ei anna vastauksia siihen, mitä kaikkea sukupuoli-identiteetti voi olla, vaan tämä avulla voi tarkastella joitakin mahdollisuuksia oman sukupuoli-identiteetin sanoittamiseen. Osalle ihmisistä sopii parhaiten määrittelemättömyys.
Kaksiulotteisessa kuviossa on vaikeaa havainnollistaa kaikkia niitä mahdollisuuksia, mihin kukin sukupuoli-identiteetti voi sijoittua suhteessa muihin sukupuoli-identiteetteihin. Jokin tietty sukupuoli-identiteetti voi olla hyvinkin lähellä jotakin toista, kun taas kaukana jostakin toisesta sukupuoli-identiteetistä. Jokainen kokee nämä asiat yksilöllisesti.
Jos kaipaat vielä tarkempaa havainnollistusta erilaisista sukupuoli-identiteeteistä, voit kokeilla tätä “gender diamond” -mallia. Malli on englanninkielinen.
Sukupuoli-identiteetin intensiteetti
Tämä kuvio sopii erityisesti niille, jotka hahmottavat omaa sukupuoli-identiteettiä feminiinisyyden ja/tai maskuliinisuuden käsitteiden kautta.
Feminiinisyys-maskuliinisuus -akselin lisäksi tässä kuviossa tarkastellaan sukupuoli-identiteetin intensiteettiä, eli sitä, kuinka iso osa omaa persoonaa sukupuoli-identiteetti on. Sukupuoli-identiteetin intensiteetti voi vaihdella eri ajanjaksoina ja eri tilanteissa. Voi olla, että esimerkiksi ystävyyssuhteissa sukupuoli-identiteetin intensiteetti on pieni, mutta rakkaussuhteessa/rakkaussuhteissa intensiteetti on suuri. Lisäksi meillä voi olla mielessä ihanne: sukupuoli-identiteetin intensiteetin “kuuluisi” olla korkea tai matala. Joskus voi myös olla niin, että suojaudumme sukupuoli-identiteettiin liittyvältä psyykkiseltä kivulta mitätöimällä sukupuoli-identiteetin merkitystä itsellemme.
Tätä kuviota voi tarkastella esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:
- Mihin kohtaan kuviota sijoitat itsesi juuri nyt?
- Mihin kohtaan kuviota sijoitat itsesi eri tilanteissa: koulussa, työpaikalla, perheen kanssa, kavereiden kanssa, kumppanin kanssa, yksin ollessa…
- Minkälaisia ihanteita tunnistat: Missä sinun “kuuluisi” olla? Mitä ajattelet, mistä ihanne on syntynyt? Mitä itse ajattelet tästä ihanteesta?
- Onko sinulla erilaisia vaiheita ajanjaksoittain, sijoitutko eri kohtiin eri aikoina?
- Missä kohdassa sinun on hyvä olla? Mitä tarpeita siihen liittyy, esimerkiksi miten toivot muiden kohtaavan sinut?
Sukupuoli nelikentällä
Sukupuoli nelikentällä sijoittaa neliön eri kulmiin feminiinisyyden, maskuliinisuuden, androgyyniyden (eli sekä feminiinisyyden että maskuliinisuuden) ja neutraaliuden/sukupuolettomuuden. Kuvion avulla voit tutkia, mihin kohtaan tässä nelikentässä itsesi sijoittaisit juuri nyt.
Mikäli haluat havainnoida liikkuvuutta sukupuoli-identiteetissäsi, voit merkitä vaikkapa kuukauden ajan esimerkiksi päivittäin/ viikottain sijoittumisesi nelikentälle.
Jos kaipaat vielä tarkempaa havainnollistusta erilaisista sukupuoli-identiteeteistä, voit kokeilla tätä “gender diamond” -mallia. Malli on englanninkielinen.
Sukupuoli-identiteetti ja ilmaisu eri janoilla
Tämä malli sopii oman sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun tutkimiseen sellaiselle ihmiselle, joka hahmottaa sukupuolta janalla.
Maskuliinisuuden ja feminiinisyyden ulkopuolella?
Kaikki ihmiset eivät koe maskuliinisuus ja feminiinisyys -käsitteitä itselle omaa sukupuolta kuvaileviksi. Esimerkiksi monelle muunsukupuoliselle, ei-binääriselle ja sukupuolettomalle maskuliinisuus ja feminiinisyys voivat tuntua vierailta. Tässä tehtävässä pääset tekemään irtiottoa näihin käsitteisiin ja kuvaamaan omalla, luovalla tavalla omaa sukupuoli-identiteettiäsi tai esimerkiksi sukupuolettomuutta. Voit tehdä tehtävän piirtämällä, vesivärein, tarroja liimaamalla, lehdistä kuvia ja tekstejä leikkaamalla tai kirjoittamalla erilaisia sanoja, jotka kuvaavat sinua. Sinun ei tarvitse ajatella, mitä muut tästä ajattelevat. Tehtävä on sinua varten ja tehtävän tekemiseen ei ole vääriä tapoja.
Kehon, sukupuoli-identiteetin ja muiden asioiden suhde toisiinsa
Tämä kuvio sopii erityisesti niille, jotka pohtivat, mikä merkitys omalla keholla, yhteiskunnan sukupuolinormeilla, perheessä ja muissa sosiaalisissa suhteissa opituilla rooleilla on suhteessa omaan sukupuoli-identiteettiin. Kuvion avulla voi myös pohtia omia lahjoja, mahdollisuuksia, arvoja ja unelmia. Harjoitus aukeaa otsikosta klikkaamalla uudelle välilehdelle. Tiedosto aukeaa ladattuna tiedostona sivun alareunaan.
Tehtäviä sukupuoli-identiteetin ja ilmaisun tutkimiseen
Itseilmaisun kokeilutehtävä
Minkälainen vaatetyyli, hiustyyli ja sukupuolen kehollinen ilmaisu tuntuu sinulle mieleiseltä? Tässä tehtävässä pääset kokeilemaan erilaisia ilmaisutyylejä.
Sukupuoli elämän aikajanalla
Usein on hyödyllistä tutkia, miten on kokenut sukupuoltaan eri elämänvaiheissa. Kaikilla oman sukupuolen kyseenalaistaminen ei ole suinkaan alkanut vielä lapsuudessa. Silti voi olla mielekästä pysähtyä sen äärelle, minkälaisia elämänvaiheita on kokenut.
Dialogi itsen eri puolten kanssa
On tavallista, että omaan sukupuoleen liittyy keskenään hyvinkin erilaisia ajatuksia. Joskus keskenään ristiriitaisten ajatusten kanssa oleminen voi tuntua raskaalta. Näitä erilaisia ajatuksia voit tutkia tämän tehtävän avulla.
Unelmaomakuva
Tämä tehtävä sopii erityisesti niille, jotka nauttivat piirtämisestä, maalaamisesta tai kollaasin askartelemisesta. Tehtävässä pääset luomaan unelmiesi omakuvaa sinulle mielekkäimmällä menetelmällä. Unelmaomakuvan tekeminen voi antaa sinulle tietoa siitä, mikä on sinulle tärkeää. Voit saada esimerkiksi lisäymmärrystä siitä, minkälainen tyyli tuntuisi sinulle hyvältä tai minkälaisessa kehossa mahdollisesti viihtyisit.
Postikortti tulevaisuudesta
Tämä harjoitus sopii erityisesti niille, jotka nauttivat piirtämisestä, maalaamisesta tai askartelusta ja jotka eivät halua kirjoittaa pitkiä tekstejä.
Kirje tulevaisuudesta
Tämä harjoitus sopii niille, joille kirjoittaminen on toimiva tapa prosessoida omia ajatuksia.
Olenko vai enkö ole trans? -harjoitus
Oman sukupuoli-identiteetin löytäminen on monille vuosien, joskus vuosikymmenienkin prosessi. Jos olet pohdinnassasi tullut siihen tulokseen, että olet mahdollisesti transihminen, mutta sinulla on asiaan liittyen ristiriitaisia ajatuksia ja tuntemuksia, tämä harjoitus voi olla sinulle hyödyllinen.
On hyvä muistaa, että jako transihmisiin ja cisihmisiin on hyvin mustavalkoinen, eikä vastaa todellisuuden moninaisuutta. On paljon ihmisiä, jotka ovat jossain siellä välissä tai eivät halua määritellä.
Kollaasitehtävä liittyen sukupuolen ilmaisuun sekä itselle mieluisan tyylin vahvistamiseen
Tämä tehtävä sopii erityisesti sinulle, joka pohdit sukupuolen ilmaisua tai sukupuoltasi.
Tulevaisuusvisiointia: Omakuva muovaillen
Tämä tehtävä sopii erityisen hyvin sinulle, joka olet pohdintavaiheessa oman sukupuolesi tai sukupuolen ilmaisusi kanssa tai toivot jotain kehollisia muutoksia tai olet lähdössä transprosessiin.
Haluatko lukea muiden ajatuksia ja kokemuksia sukupuolestaan?
Löydät täältä tekstejä, joissa ihmiset kuvailevat sukupuoltaan.
Palaute
Annathan palautetta tästä sivusta, jotta voimme kehittää sisältöä! Meille on tärkeää kuulla mm. mikä toimi, mikä ei toiminut ja minkälaista materiaalia puuttuu. Voit täyttää palautelomakkeen täällä.
Tämän sivun artikkelin on kirjoittanut psykoterapeutti Miska Salakka.